Jonathan Kooman is kerkmusicus van de Protestantse Gemeente te Wageningen (De Graaf, 1961 en Flentrop, 1955) en cultureel organist van de Grote- of St. Maartenskerk te Tiel (Bätz-Witte, 1854).

 

Als kerkmusicus begeleidt hij veelvuldig de gemeentezang tijdens erediensten en vespers van de Protestantse Gemeente te Wageningen (wijkgemeente Lukas) op orgel en piano. Ook werkt hij samen met de enthousiaste gemeente (oud en jong!) om passende muziek binnen de liturgie te laten klinken. Zo zijn er onder meer een cantorij, muziekgroep en musicerende kinderen actief betrokken bij de diensten.

 

Jonathan is lid van de “Commissie orgelconcerten St. Maartenskerk Tiel” en organiseert jaarlijks een (internationale) concertreeks.

 

Hij is vaste begeleider van het Tiels Vocaal Ensemble. Daarnaast begeleidt hij regelmatig andere koren (onder meer het Tiels Madrigaal Koor) en solisten (orgel, orgel-continuo en piano) en speelt solo orgelconcerten, zowel in binnen- als buitenland. Zo gaf hij concerten in Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk.
 

Zijn brede orgel-repertoire bestaat uit composities van onder meer Sweelinck, Scheidemann, Buxtehude, Bruhns, Bach, Mendelssohn, Brahms, Reger, Vierne, Alain en Messiaen.

  

Als koorbegeleider heeft hij ruime ervaring in het begeleiden van werken van onder meer Keiser (Markus Passion), Schütz (Geistliche Chormusik), Pergolesi (Stabat Mater), Buxtehude (Cantates), Bach (Johannes Passion, Weihnachtsoratorium, Magnificat, Cantates), Händel (Messiah, Coronation Anthems), Purcell (Funeral sentences), Mozart (Requiem), Vivaldi (Gloria, Magnificat), Liszt (Missa Choralis, Via Crucis), Rossini (Petite Messe Solennelle), Schonenbeek (Stabat Mater), Andriessen (Magnificat) en Engelse koormuziek.